Idoler dör aldrig.

Jag tänker ägna detta inlägg åt ishockey, men framför allt Detroit Red Wings. Jag är inte bara ett stort fotbolls fan men också en stor hockey supporter. Svenska Elitserien i all ära men den klubben som har betytt mest för mig genom min barndom är Red Wings. Jag var kanske 10 - 11 år när jag som ung hade satt mig vid våran gamla dator och spelade ett gammalt NHL spel. Jag satt och funderade vilket av alla lag jag skulle spela med, jag valde laget med den röda färgen på tröjorna, då min favorit färg så långt tillbaka jag kan minnas är röd. Inte hade jag en aning då att denna ishockey klubb skulle sätta ett av hörnen i min barndom, framför allt mina år som ung. Jag började lära mig allt jag kunde om klubbens spelare och historia, och kom snabbt att idolisera lagets kapten, Steve Yzerman. Många unga hockey fantaster favoriserar och idoliserar lag pga att laget har någon svensk stjärna i laget. Men inte i mitt fall, jag idoliserade en kanadensare som brann för sporten, han visade ledarskap och hängivenhet till en klubb som då varit i en djup svacka under så många år. 


(En ung Steve Yzerman bevakar spelet från bänken) 

Steve Yzerman är NHL's längst spelade kapten för en och samma klubb. Då han 1983 började sin långa och trotjänade karriär för Detroit. 


Dagens Detroit består av många svenskar, Henrik Zetterberg, Johan Franzèn, Nicklas Kronwall, Tomas Holmström och lagets nuvarande kapten Nicklas Lidström. Men också av långa trotjänare som Kirk Maltby, Chris Osgood och Kris Draper, samtliga kanadensare. Sedan en mix av unga och gamla gör Detroit till ett av ligans bästa lag. 

11 Stanley Cup titlar har man vunnit genom åren, den senaste kom år 2008. Det ger Red Wings en 3:e plats i marathon tabellen efter Montreal Canadiens (24) och Toronto Mapleleafs (13). 

(The Captain) 


Tillbaka till Steve Yzerman, min barndoms idol. Och han är fortfarande den man jag ser till när jag söker kraft och hängivenhet åt dom saker som ligger framför mig. 

Under sin 23 år långa karriär så mäktade Yzerman med att spela 1514 matcher för Detroit och göra 692 mål och 1063 assist. När han 2006 lade av med ishockeyn så ordnades en ceremoni i hans ära på plats i Joe Louis Arena i Detroit där lagkamrater från förr och nuvarande fick säga goda saker om honom. Sedan hissades hans nummer 19 upp i taket brevid legendarer som Gordie Howe och Ted Lindsay. 




(Förevigad i Joe Louis Arena)



RSS 2.0