Profil: Zodiac Killer

 

Zodiac Killer
var en seriemördare i norra Kalifornien, USA. Han gav sig själv namnet i ett antal utmanande brev som skickades till olika dagstidningar. Mellan 1968 och 1969 mördade han fem personer i Benicia, Vallejo, Lake Berryessa och San Francisco. Han attackerade ytterligare två personer, som dock överlevde. Han hävdade själv i brev till tidningar att han mördat 37 personer men detta har aldrig kunnat bekräftas. Morden har aldrig blivit uppklarade och förundersökningen lades ned 2004 av San Franciscos polis men pågår fortfarande i Vallejo.


OFFER:

20 december 1968: Betty Lou Jensen och David Faraday, Benicia.

4 juli 1969: Darlene Ferrin och Michael Mageau, Vallejo, på Blue Rock Springs Golf Course parkeringsplats. Mageau överlevde, trots tre skottskador. Mördaren rapporterade själv brottet.

27 september 1969: , Bryan Hartnell och Cecelia Shepard vid Lake Berryessa. Båda knivhöggs flera gånger; Hartnell överlevde dock. Även denna gång var det mördaren som själv polisanmälde brottet

11 oktober 1969: Paul Stine, en taxichaufför i san Francisco, skjuts till döds i sin bil.

22 mars 1970: Kathleen Johns undkommer ett bortförande av en man misstänker var Zodiac Killer.


MISSTÄNKTA:

Som i de flesta mordfall fanns det massor av misstänkta men de huvudmisstänkta var;


Arthur Leigh Allen: Arthur Leigh Allen var den främst misstänkte och den man undersökte mest. Trots att vissa saker tydde på hans skuld så kunde man inte få en positiv jämförelse mellan Allens och Zodiacs DNA samt även Allens handskrift avfärdades som att likna Zodiacmördarens handstil.


Rick Marshall: Rick Marshall var och är fortfarande idag starkt misstänkt för att ha varit Zodiac Killer. Hans bakgrund, kroppsbyggnad och utseende är väldigt lika det man trott om Zodiac.


Lawrence Kane: Darlene Ferrins syster pekar ut Kane som mannen som följde efter Darlene flera månader innan mordet på henne. Ett möjligt Zodiacoffer har även identifierat Lawrance Kane som mannen som kidnappade henne.


Jack Tarrance: Dennis Kaufman började misstänka sin styvfar Jack år 2000, han har sedan dess försökt övertyga polisen och FBI om hans styvfars skuld, bl a genom en webbsida där han presenterar en mängd bevis. I slutet av augusti 2008 presenterade Kaufman nya bevis, bl a ska han ha hittat den luva som Zodiac Killer använde under Lake Berryessa-mordet. FBI genomför just nu tester för att se om Jack Tarrance är Zodiac Killer



BREV OCH KODER:


Zodiac är mest känd för sin lek med polisen när han skickande brev till dagstidningar vari han hånade polisen och anmälde sina egna mord via telefon. Med dessa brev kom fyra koder, varav tre är olösta. I ett av sina brev skickade han med en kod som han uppgav skulle avslöja hans namn. Ingen har hittills lyckats lösa koden. Den enda koden som löstes innehåll inget, till synes, avslöjande om Zodiacs identitet. Breven innehåller också avslöjande detaljer om morden som bevisar att den som skrev breven också utförde morden.



FALLSTUDIE:


Lake Herman Road:

Betty Lou Jensen och David Faraday var på deras första dejt den tjugonde december 1968. De körde ut till Lake Herman Road, som var ett ställe där ungdomar brukade visa sin kärlek för varandra. Runt klockan 23:00 kom en man i en annan bil och hotade paret med en pistol. Han sa åt dem att gå ut ur bilen. Medan David gick ut ur bilen blev han skjuten i huvudet. Jensen började fly, men han inte långt innan hon fick fem skott genom ryggen. Sedan åkte mannen iväg.


Blue Rock Springs:

Midnatt mellan den 4 och 5 juli åker Darlene Ferrin och Michael Mageau till Blue Rock Springs golfbana. Medan de satt i bilen dök en annan bil upp och ut kom en man. Han gick fram mot passangerarsätet, sa ingenting och började skjuta. Han återvände till sin bil, men då han hörde Mageau stöna av smärta återvända han och sköt båda igen. Sedan åkte han iväg.

Darlene Ferrin överlevde inte, men det gjorde däremot Michael Mageau. Michael Mageau identifierade Arthur Leigh Allen som mannen som dödade Darlene Ferrin.

Lake Berryessa:

Den 27 september 1969 var paret Bryan Hartnell och Cecilia Shephard ute på en picknick på en liten ö, kallad Twin Oak Ridge. Cecilia la märkte till en man som närmade sig med svart huva på sig med hans kännetecken, en ring med ett kors i. Mannen förklarade att han flytt från fängelset och behövde därför pengar och deras bil. Zodiac band båda offren innan han högg dem båda med en kniv.

Lite senare fick polisen in ett alarm från Zodiac där han rapporterade sitt brott. Samtalet spårades till en telefonkiosk som man kunde få ett märke från en handflata. Det beviset har inte kunnats matcha någon misstänkt.

Cecilia Shepard överlevde inte, däremot gjorde Bryan Hartnell det.

Presidio Heights:

Den 11 oktober 1969 sköts taxiföraren Paul Stine till döds i sin taxi. Zodiac tog nycklarna, hans plånbok och en liten del av Paul Stines blodiga skjorta. Tonåringar såg då brottet inträffade och larmade polisen. Konstapel Don Fouke är på väg till brottsplatsen då han passeras av en vit man som går i motsatta håll från brottsplatsen. Fouke brydde sig inte om detta då beskrivningen i polisradion löd att den misstänkte var en svart man. Då Fouke kom fram till brottsplatsen och fick reda på att det var en vit man, insåg han att mannen han passerade kan vara den alla letar efter, så man började söka igenom området med ett negativt resultat. Än idag vet man inte varför det utropades att en svart man var misstänkt eller om den vita mannen som passerade verkligen var seriemördaren Zodiac.



Ovan syns en teckning på hur Zodiac såg ut enligt den överlevande Bryan Hartnell, vid Lake Berryessa 27 september 1969. Tecknad av författaren Robert Graysmith.


Profil: Jeffrey Dahmer


 

Jeffrey Lionel Dahmer, född 21 Maj 1960 i Milwaukee, Wisconsin USA. Var en Amerikansk seriemördare och nekrofil. Han tog 17 unga mäns liv, och räknas en i dag som en av USAs värsta seriemördare.

Dahmer's barndom beskrivs nästan som många unga pojkar i hans ålder. God uppväxt med diciplin, och kärlek från sina föräldrar. Men vad var det som fick honom att begå dessa hemska och fasansfulla mord? När Jeffrey växte upp fattade han snabbt tycke för döda djur. Det hela började nog när Jeffrey och hans pappa Lionel Dahmer plockade fram döda gnagare under huset. Jeffrey gillade ljudet av ben slå mot varandra när dom föll ner i lådan dom använde för placering av kvarlevorna.

Jeffrey's föräldrar förstod ganska snabbt att deras son var lite annorlunda, och bestämmde sig för att skaffa ett till barn så Jeffrey kunde ha ett syskon att leka med. Och cirka ett år senare föder Jeffrey's mamma en son som dom låter Jeffrey själv ge ett namn. Jeffrey döper sin lillebror till David. Åren går och föräldrarna bråkar mer och mer, detta får Jeffrey att söka sig till skogen och slå pinnar i träd för att undkomma sina föräldrars ständiga gräl. Jeffrey börjar där också skära upp döda djur han samlat på längst vägen, det var där det mesta gick utför.

När Jeffrey blev lite äldre var han mycket aktiv i skolan och fick rycktet som klassens clown. Han började även känna av sin sexuella läggning, och han förstod snabbt att han attraherades av män. Jeffrey börjar snart fantisera om att slå ner män, och ligga brevid dom och lyssna när dom andas. Och bestämmer sig en dag för att slå en lokal joggare medvetslös. En tidig morgon väntar Jeffrey på denne joggare, men han dyker inte upp. Jeffrey försöker inte prova saken igen.

Efter år av gräl och dispyter skiljer sig till slut Jeffrey's föräldrar och pappa Lionel flyttar ur huset. Jeffrey börjar dricka kräftigt och blir snabbt alkholist. En dag när Jeffrey kommer hem har hans mamma och bror David gett sig av, och Jeffrey blir ensam i huset. Han bestämmer sig för att ge efter till sina fantasier och leva ut dom till fullo.

Jeffrey Dahmer's första offer blir en liftare han plockar upp längst vägen, Stephen Hicks blir brutalt mördad och hans kvarlevor sprids i skogen bakom Jeffrey's hus. Jeffrey hade äntligen fått sin ultimata kick, och ville ha mer. Och efter följer flera år av mördande, styckande och till och med ätande av 17 unga män.

Den 22: a Juli 1991 lyckas Tracy Edwards fly fångenskap av Dahmer och kämpa sig till en bar där han kontaktade polisen. Polisen visades till Jeffrey's lägenhet där man hittade ett syra bad, där 3 kroppar blivit upplösta, ett huvud i kylskåpet och flera kroppsdelar i frysen. Polisen lyckas gripa en berusad Jeffrey Dahmer på plats, som genast tas in misstänkt för mord.

Jeffrey Dahmer lämmnar sedan ett 151 sidor långt erkännande på papper. Och rättegången inleds snart. Efter år av hänsynslöst mördande är Jeffrey Dahmer fast, och hans dom blir 9 livstids domar. Konstigt nog visar Jeffrey ånger i ett uttalande han gör till offrens familjer och nära. Dahmer's pappa Lionel kan bara sitta häpen i rättsalen när detaljer av hans sons mord läses upp.

Väl i fängelset visar Jeffrey förbättring och blir till och med döpt av prästen i fängelset. Men dom 9 livstids domarna kommer bara vara några år. Den 28: e November 1994 placeras Jeffrey tillsammans med en annan fånge att städa i fängelse gymmet. Väl där blir dom attakerade av en annan fånge, Christopher Scarver. Scarver slår upprepande slag mot Jeffrey och den andre fången med en hantel. Jeffrey Dahmer förklaras död i ambulansen på väg till sjukhuset. Scarver har tidigare uttalat sig själv om händelsen och beskrev den som "guds verk".

En hänsynslös seriemördare möter ett grymt slut, vad var det som fick honom att begå dessa fruktansvärda brott? Föddes han med något fel? Eller kan det bara vara så att Jeffrey Dahmer var en bit av djävulen själv? Ingen vet, han hävdade iaf själv det. Dahmer må vara borta men dom sår och den avsky han lämnade efter består. Här nedan följer en lista på alla hans offer.

Stephen Hicks.

Steven Toumi.

Jamie Doxtator.

Richard Guerrero.

Anthony Sears.

Raymond Smith.

Eddie Smith.

Ernest Miller.

David Thomas.

Curtis Straughter.

Errol Lindsey.

Konerak Sinthasomphone.

Matt Turner.

Jeremiah Weinberger.

Oliver Lacy.
Joseph Bradeholt.


RSS 2.0